Förhuden (förhuden) på penis
- Förhuden (förhuden) består av två lager hud
- Ytterskikt: omger penis
- Inre blad: slemhinna med bildning av sekret
- Foreskin frenulum (frenulum) = hudveck på undersidan av penis, drar tillbaka förhuden vid erektion så att ollonet blottas
- sensoriskt känslig
- Smegma: bildas under förhuden vid bristande hygien : risk för sjukdom
- Omskärelse : (partiellt) avlägsnande av förhuden: minskad känslighet hos ollonet; hygieniskt möjligen fördelaktigt
Förhuden (förhuden) - meningslöst för penis?
Förhuden eller förhuden kan beskrivas som det manliga ollonets naturliga skyddande huva. Faktum är att du kan leva utan tonsiller, blindtarm och även utan förhud. Men det är också ett faktum att naturen inte gav människan förhuden av ren kreativitet och den har inte försvunnit under evolutionens gång, utan snarare strävat efter ett syfte - som väcker frågan om omskärelsens mening eller nonsens .
Anatomi av förhuden
Förhuden består av två lager av hud, ibland kallad den inre och yttre förhuden, ibland det inre och det yttre arket. Det yttre skiktet är som den yttre huden som omger penis. Det inre bladet är en slemhinna vars körtlar producerar ett sekret. Detta "förhudsfett" håller ollonet fuktigt och bevarar hudens mjukhet och känslighet.
Det "räfflade bandet" eller "Taylors band" ses som kopplingen mellan den inre och yttre förhuden, d.v.s. lokaliserad vid övergången mellan den yttre huden och slemhinnan. Det beskrevs första gången av den kanadensiske patologen John R. Taylor vid ett internationellt symposium om omskärelse 1991. När penis är slapp drar detta band ihop sig för att hålla förhudsöppningen så liten som möjligt. På grund av sin elasticitet tillåter det "räffade bandet" förhuden att glida tillbaka under erektion och exponera ollonet.
Frenulum är ett hudveck på undersidan av penis mellan ollonet och den inre förhuden eller innerfodret. Under en erektion drar den automatiskt tillbaka förhuden för att exponera ollonet . Vid alltför våldsamt samlag, särskilt om den kvinnliga slidan eller partnerns anus också är torr, kan förhudens frenulum rivas. Denna olycka leder till kraftiga blödningar, men urologen kan sy ihop frenulum igen så att inga bestående skador ska befaras. Själva frenulum är en del av förhudssuturen (raphe preputii), en vidhäftningslinje som går över i penisuturen. Det känns vanligtvis igen som en mörkare tonad hudrand. Utseendet på förhuden är genetiskt betingat och varierar mycket. Hos vissa män täcker förhuden bara den nedre delen av ollonet och lämnar den övre delen exponerad. I andra fall täcker förhuden helt ollonet och bildar en sorts utskjutande "snabel". Dessa skillnader är helt normala.
Problem med penis på grund av förhuden
Under de första levnadsåren är den inre förhuden vanligtvis limmad på ollonet. Detta fynd är normalt, i de allra flesta fall försvinner denna vidhäftning vid puberteten. Så här är försök att pressa tillbaka förhuden med stor ansträngning det verkliga problemet. Runt tio procent av pojkarna har en förträngning av förhuden (phimosis), vilket gör att förhuden inte kan tryckas tillbaka över ollonet, eller inte i tillräcklig utsträckning. Denna phimosis kan ibland behandlas med konservativa medel såsom salvor.I svåra fall är kirurgisk borttagning av förhuden nödvändig, d.v.s. omskärelse eller omskärelse. Förhudsfettet, smegma, kan bli en grogrund för bakterier om det råder bristande hygien . Det är uppenbart att män med förhudsförträngning har speciella problem med penishygienen, vilket också upprepade gånger tas upp som ett av argumenten för omskärelse.
Förhuden - ett känsligt område av penis
Men varför gjorde naturen besväret med att låta män odla en förhud när ett stort antal män får den borttagen av individuella eller religiösa skäl utan att ha en förhudsförträngning?
Två funktioner har redan nämnts: förhuden skyddar ollonet och därmed urinröret från skador och friktion och den utsöndrar en "vårdprodukt" för ollonets hud för att hålla den öm. Förhuden ger också ett slags hudtillförsel för att förlänga penis under fysisk tillväxt. Dessutom är förhuden en av de mest känsliga, d.v.s. erotiskt mottagliga, områdena i den manliga kroppen. Enligt medicinsk forskning sägs de fem mest exciterbara zonerna i penis vara belägna där. Förhuden är täckt med talrika "Meissners känselrör", som även finns till exempel på fingertopparna. Bara detta förklarar förhudens enorma mottaglighet för sträckande impulser. Rörelsen av den tillbakarullade förhuden, till exempel i slidan, ökar sexuell njutning för båda parter och minskar friktionen som kan uppstå. Dessutom är förhuden en "sexleksak" skapad av naturen, både vid älskling och vid onani.
Ur urologisk synvinkel är det helt vettigt att behålla din förhud, förutsatt att det inte finns några associerade medicinska tillstånd. Skulle det någon gång uppstå problem med urinröret kan ett nytt urinrör konstrueras optimalt från förhuden.
Förhud: behålla eller omskär?
Jämför man de argument som förs fram för omskärelse med de argument som försvarar existensen av en förhud som ytterst vettiga märker man en tydlig spegeleffekt. Å ena sidan presenteras den lägre känsligheten hos ollonet som en positiv, ekvationen är: lägre excitabilitet är lika med längre agera fram till ejakulation är lika med större tillfredsställelse. För kvinnan måste man tillägga. Den motsatta positionen är: Vid omskärelse tappar en man en betydande del av sin erotiska mottaglighet – för att ett känsligt område skärs bort med förhuden och för det andra för att ollonet blir mindre känsligt på grund av ökad friktion och uttorkning. Dessutom citeras studier som syftar till att bevisa att det för kvinnor, vad gäller sexuell tillfredsställelse, inte finns någon märkbar skillnad mellan en oomskuren och en omskuren sexpartner.
Räknas hälsoargumentet för omskärelse? Med adekvat penishygien försvinner den statistiska hälso"fördelen" med omskurna män. Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendation om omskärelse kan vara vettig i Afrika, där kondomanvändning är svårare att genomdriva av sociala skäl. Faktum kvarstår dock att endast kondomer ger ett relativt högt skydd mot infektion med hiv och att omskärelse inte har någon som helst effekt på alla andra sexuellt överförbara sjukdomar.
I slutändan, i högt utvecklade industriländer, kvarstår det estetiska argumentet för eller emot att ta bort förhuden. Vissa tycker att en omskuren penis är mer estetisk - men det är en smaksak. Som så mycket inom sexualitetsområdet.
Därför kommer möjligheten att använda förhuden som utrymme för en tatuering inte att diskuteras vidare här.